när töms brevlådorna

När töms de gula brevlådorna och när får man sin post?

I de allra flesta fall töms de gula brevlådorna PostNord numera varannan helgfri vardag, i samband med när posten delas ut inom samma postnummer. Exakta tömningstider varierar dock beroende på placering och logistikupplägg. Nedan följer en fördjupad genomgång av hur postväsendet ser ut i Sverige och hur man både skickar och tar emot försändelser – från små kuvert till större paket.

Postutdelningen och postväsendet i Sverige har en anrik historia och är idag en kombination av traditionella leveranser och modern logistik. Trots att brevvolymerna har minskat markant de senaste decennierna, på grund av digitalisering och nya kommunikationsvanor, består en robust poststruktur med terminaler, postombud och de ikoniska gula brevlådorna som en grundläggande servicefunktion för privatpersoner och företag. Samtidigt har paketvolymerna ökat dramatiskt i takt med ökad e-handel, vilket skapar nya krav och affärsmöjligheter för aktörer inom transport- och logistiksektorn.

Såhär ser postutdelningen ut i Sverige

PostNord är Sveriges största postoperatör och ansvarar för en stor del av brev- och paketdistributionen. Flera andra aktörer, såsom Bring och DHL, kompletterar detta utbud och specialiserar sig ofta på företagspaket eller mer riktade expressleveranser. Den traditionella postutdelningen sker vanligtvis måndag till fredag, vilket innebär att de flesta hushåll får brev under vardagarna, medan utdelning av dagstidningar, tidsskrifter och andra tidskänsliga försändelser kan följa särskilda rutiner.

Enligt Post- och telestyrelsen (PTS) och gällande postlagstiftning ska brev levereras inom rimlig tid, vilket oftast innebär utdelning nästkommande vardag i större delen av landet. I glesbygd eller på mer avlägsna platser kan dock leveranstiden vara längre, och regelbundenheten kan påverkas av väder, säsong och samverkan med andra transportörer. Transportnätet knyts samman av ett nät av terminaler, flyg- och lastbilstransporter, vilket möjliggör både nationella och internationella leveranser.

Hur skickar man brev och paket?

Brev skickas vanligen genom att man lägger dem i någon av PostNords gula brevlådor eller lämnar in dem på ett postombud, om de inte skulle få plats i lådorna (skrymmande). För att skicka paket och större försändelser kan man vända sig till ett ombud, där vikter, mått och porto hanteras i enlighet med de aktuella bestämmelserna. Numera används ofta digitala fraktverktyg, där man kan boka frakt online, skriva ut fraktsedlar och sedan lämna in paketen hos ombud eller få upphämtning direkt vid dörren, beroende på avtal. Därutöver erbjuder flertalet paketboxar en smidig lösning för avhämtning av e-handelspaket, något som växer lavinartat i större städer. Har man som privatperson ingen skrivare, så erbjuds dessutom etikettutskrift hos de flesta ombud, med hjälp av en QR-kod.

När töms de gula brevlådorna från PostNord nuförtiden?

I regel sker tömning av de gula brevlådorna varannan helgfri vardag vardag numera, sedan 6 maj 2024. Ofta sker tömningarna under sena eftermiddagar eller tidiga kvällar, för att hinna med dagens avgående transporter till den lokala eller regionala sorteringsterminalen. Även förmiddagar förekommer, då tömningen allt som oftast sker i samband med att brevbäraren också delar ut sin post (inom samma postnummer). På vissa platser töms lådorna även på lördagar, men detta varierar beroende på ort och tidtabell. Exakt schema för varje brevlåda hittas vanligtvis på PostNords webbplats eller direkt på brevlådan, där tömningstiderna ofta anges. I större städer kan det förekomma flera tömningar per dag, särskilt vid centralstationer, stora postterminaler och välbesökta stadsdelar. Samtidigt kan vissa lådor på landsbygden ha mer begränsade tömningstillfällen.

Generellt töms brevlådorna som sagt varannan dag, och detta är direkt i linje med att vi i Sverige drastiskt har upphört med att skicka lika många brev som tidigare.

alla brevlådorna från PostNord töms sedan 6 maj 2024 varannan vardag i samband med när postutdelningen sker till respektive bostads postlådor och fastighetsboxar
Alla brevlådorna från PostNord töms sedan 6 maj 2024 varannan vardag, i samband med när postutdelningen sker till respektive bostads postlådor och fastighetsboxar.

Daglig tömning vid terminaler och ombud

Fastän att majoriteten av alla de gula brevlådorna töms varannan dag numera, sedan 6 maj 2024 som sagt, så är det fortfarande daglig tömning vid de brevlådor som är placerade intill PostNords terminaler och postombud, exempelvis ICA-butiker, Hemköp och dylikt, om dessa har ett ombud vill säga. Därmed är detta alltid ett säkert kort om man vill se till att breven, eller mindre paket, skickas iväg samma dag.

Hur stora brev och paket kan man skicka i en gul brevlåda?

Brevlådorna är avsedda för normalstora brev- och mindre paketförsändelser. Generellt rekommenderas att försändelsen ska kunna läggas in utan att fastna i inkastet. PostNord har riktlinjer för maxstorlek på försändelser i vanliga brevformat, där en normal brevförsändelse inte får överstiga 2 kg. Även om vissa större vadderade kuvert eller mindre paket kan gå ner i lådan, är det ofta säkrare att lämna in större eller tyngre paket direkt hos ett postombud. Om man är osäker på dimensioner och vikt är det alltid klokt att konsultera aktuella riktlinjer eller ringa kundtjänst.

När sker postutdelningen till ens postlåda eller fastighetsbox?

Här i Sverige körs nu posten ut varannan vardag (måndag till fredag), faktiskt i samband med när de gula brevlådorna töms inom samma postnummer! I vissa områden, framförallt större städer eller glesbygd med särskilda rutter, kan det finnas avvikelser – till exempel var tredje dag-utdelning i pilotprojekt där brevvolymen är ännu låg. När det gäller fastighetsboxar för flerfamiljshus eller radhus, sker utdelningen också varannan helgfri vardag, men tidpunkter kan variera beroende på postrutt och personalresurser, dvs. samma upplägg som för vanliga postlådor.

Viktigt: Har man som fastighetsägare låtit installera postboxar, eller fastighetsboxar som det vanligtvis kallas, flerbostadshuset, så är det viktigt att man förmedlar denna information till PostNord (och andra aktörer), då bostaden troligtvis har ett passersystem till trapphuset, vilket de behöver ges åtkomst till.

sedan 2 maj 2022 delas den vanliga posten ut varannan vardag
Sedan 2 maj 2022 delas den vanliga posten ut varannan vardag.

Storlek och vikt på de brev respektive paket man kan ta emot?

De flesta bostäder eller fastigheter har postlådor, eller fastighetsboxar, anpassade för standardbrev, och enligt rekommendationer från postoperatörerna bör inkastet vara så pass stort att A4-kuvert kan delas ut utan att behöva vikas eller skadas. Om brevinkastet är för litet för en större försändelse eller om försändelsen kräver kvittens, lämnas den på närmaste postombud, och mottagaren aviseras via brev, e-post eller SMS. Detta gäller även paket, rekommenderade brev eller värdebrev som kräver kvittens för att säkerställa korrekt mottagare. I de fall brevinkastet inte uppfyller minimimått kan hyresvärd eller fastighetsägare överväga att installera en större postbox eller gemensam boxlösning för att underlätta utdelningen.

traditionella postlådor i plast dessa har en stor brevöppning och kan i regel ta emot både brev och mindre paket samt givetvis varubrev
Traditionella postlådor i plast – Dessa har en stor brevöppning och kan i regel ta emot både brev och mindre paket, samt givetvis varubrev.

Därför har upphämtning och utkörning av brev minskat med åren

Orsaken till den minskade frekvensen av brevupphämtning och utdelning är framförallt den radikala minskningen av brevvolymer. E-post, sociala medier och andra digitala kommunikationsmedel har ersatt de traditionella pappersbreven i många sammanhang. Dessutom har postverksamhetens ekonomiska förutsättningar förändrats, vilket inneburit rationaliseringar och effektiviseringar. PostNord och andra operatörer har anpassat sin verksamhet genom att dela ut brev mer sällan i vissa områden, samtidigt som de ökat fokus på pakettransporter. Detta är en utveckling som inte är unik för oss i Sverige – flera länder runtom i världen genomgår liknande omställningar för att hantera minskad papperspost men ökad e-handel.

Frimärken och prissättning

Frimärkespriserna har tyvärr successivt stigit för att täcka distributionskostnaderna och kompensera för den minskade brevvolymen. I dag (sedan 1 januari 2025) kostar ett inrikes frimärke för ett normalbrev (upp till 50 gram) hela 22 kronor (!), men priset kan variera beroende på om det sker ytterligare ändringar, men även om det inhandlas hos tredjepart, som inte är anslutna till PostNord. Historiskt sett har frimärkespriserna stigit i takt med inflation och ändrade portotabeller. Under 1970-talet kostade ett inrikesfrimärke bara någon krona i dagens penningvärde, medan det i nutid har mångdubblats. Försändelser som kräver extra vikt eller rekommendation har högre portokostnader, och för utrikes post gäller särskilda villkor beroende på land och försändelsetyp.

Notis: Såhär har prisutvecklingen av frimärken sett ut här i Sverige de senaste åren.

  • 1990-01-29 – 2.50 kronor
  • 1992-01-02 – 2.80 kronor
  • 1993-01-01 – 2.90 kronor
  • 1994-03-01 – 3.20 kronor
  • 1995-01-01 – 3.70 kronor
  • 1996-01-01 – 3.85 kronor
  • 1997-03-01 – 5 kronor
  • 2003-01-01 – 5.50 kronor
  • 2009-01-01 – 6 kronor
  • 2014-01-01 – 7 kronor
  • 2016-04-01 – 6.50 kronor
  • 2017-04-01 – 7 kronor
  • 2018-01-01 – 9 kronor
  • 2020-01-01 – 11 kronor
  • 2021-01-01 – 12 kronor
  • 2022-01-01 – 13 kronor
  • 2023-01-01 – 15 kronor
  • 2024-01-01 – 18 kronor
  • 2025-01-01 – 22 kronor
  • 2026-01-01 – 25 kronor (?) ..

Ingen liten prishöjning med andra ord, utan portot har tredubblats på tio år!

Hur ser framtiden ut för post, brev och paket?

Digitaliseringen fortsätter driva ned brevvolymerna, medan paketvolymerna förväntas fortsätta öka i takt med e-handelns expansion. Detta innebär att postoperatörerna lägger om sina strategier, investerar i automatiserade sorteringsanläggningar och utökar kapaciteten för paketleveranser och hemleveranser. Samtidigt ser vi en trend mot fler självservice-lösningar som paketboxar, digitala leveransaviseringar och smidigare returlogistik. Miljöaspekten blir också allt viktigare. Fossilfria fordonsflottor, elektrifierade transportkedjor och samordnad distribution mellan olika logistikaktörer kommer sannolikt att prägla branschen framöver.

fastighetsboxar och paketboxar tros vara framtiden då alltmer försändelser avser e-handelspaket och dylikt
Fastighetsboxar och paketboxar tros vara framtiden, då alltmer försändelser avser e-handelspaket och dylikt.

Kuriosa: Hur länge har posten funnits i Sverige och i världen?

Postväsendet i Sverige har anor från så långt tillbaka som 1600-talet, då den kungliga posten inrättades för att transportera meddelanden både inrikes och utrikes. Redan dessförinnan fanns enklare budsystem som organiserades lokalt, men 1636 brukar anges som startpunkten för den mer formaliserade svenska postorganisationen. Internationellt sett går posthistorien tillbaka betydligt längre; exempelvis hade det Persiska riket redan för över tvåtusen år sedan en avancerad kurirsystematik, och i Romarriket fanns det liknande lösningar för att skicka meddelanden mellan olika provinser. Genom århundradena har teknik och infrastruktur förfinats, men grundprincipen – att förmedla kommunikativa objekt över geografiska avstånd – kvarstår.

Även om dagens digitala samhälle fått brevskrivandet att minska, består post- och paketdistribution som en väsentlig del av ett lands kommunikations- och handelsinfrastruktur. För företag inom fordon & logistik, industri & teknik, byggnation & fastighet, arbetsmiljö & säkerhet samt miljö & hållbarhet erbjuder postväsendet ständigt nya utmaningar och innovationsmöjligheter. Att optimera flottor, investera i ny teknik och anpassa organisationen till skiftande kundbehov är idag avgörande för att säkerställa att såväl brev som paket kommer fram i tid och på ett miljömässigt hållbart sätt.

Vi avrundar – när töms de gula brevlådorna egentligen?

Sammantaget kan man konstatera att de gula brevlådorna fortfarande är en viktig servicepunkt för att skicka vanliga brev, men tömning sker generellt sett varannan helgfri vardag numera (sedan 6 maj 2024). När man får sin post beror på var man bor, men utdelning sker normalt måndag till fredag och även här varannan dag, med vissa avvikelser i glesbygd och under helgdagar. För de som är osäkra på om deras brevinkast eller postlåda är tillräckligt stora rekommenderas en uppdatering till gängse standardmått för att undvika onödiga returflöden eller att försändelser fastnar. Att kostnaden för frimärken ökat över tid är ett faktum kopplat till minskade brevvolymer och ändrad ekonomi i branschen, men för den som snabbt vill skicka paket eller brev är utbudet av olika tjänster och leveranssätt större än någonsin. Med framtida tekniska framsteg, fortsatt e-handelsboom och ökade miljökrav lär postväsendet fortsätta att förändras, men dess kärna – att möjliggöra fysiska leveranser av information och varor – kvarstår som en oumbärlig del av ett välfungerande samhälle.

Tips! Vill du veta exakt när de respektive gula brevlådorna töms? Då är det PostNords hemsida du ska besöka, varvid man kan söka upp både närmsta låda på en karta, och se när tömning sker. Det går dessutom att skriva in sitt postnummer för att få uppgifter om utdelningsdagar osv.