dörrautomatik krav

När är det krav på dörrautomatik och tillgänglighetsanpassning?

I dagens byggnads- och fastighetssektor är kraven på tillgänglighetsanpassning starkare än någonsin. En viktig del av detta är automatiska dörröppnare, som både underlättar för personer med funktionsvariationer och bidrar till att skapa säkra, tillgängliga miljöer. Men vilka verksamheter och fastigheter har egentligen strikt krav på dörrautomatik? Enligt Boverkets byggregler är det framför allt offentliga byggnader, skolor, vårdcentraler, sjukhus och vissa flerbostadshus som omfattas. Dessa miljöer ställer specifika krav på tillgänglighet och säkerhet, vilket innebär att dörröppnare i många fall måste vara automatiska för att uppfylla lagstiftningens krav. Den här informativa artikeln går igenom när kravet på dörrautomatik är obligatoriskt, hur tekniken fungerar, samt vilka metoder och säkerhetsåtgärder som gäller.

Hur fungerar automatisk dörröppning, dvs. dörrautomatik?

Dörrautomatik är en teknik som automatiserar öppning och stängning av dörrar. Dessa system är oftast elektromekaniska eller hydrauliska och drivs av motorer som aktiveras genom olika typer av sensorer eller knappar, så kallade armbågskontakter. Automatiska dörröppnare kan vara programmerade att fungera på olika sätt beroende på platsens behov – till exempel med långsammare öppning för att underlätta för äldre och personer med funktionsvariationer eller snabbare öppning i utrymningsvägar.

Moderna dörröppnare kan ha inbyggda sensorer som känner av om en person eller ett objekt är i vägen, vilket gör att dörren stannar för att förhindra att någon kläms. Tekniken bakom dessa automatiska system är ofta avancerad och kan anpassas för att tillgodose både säkerhets- och tillgänglighetskrav.

I vilka situationer och miljöer är det krav på dörrautomatik?

Krav på dörrautomatik regleras främst i Boverkets byggregler (BBR) och Europastandarder såsom EN 16005, vilka specificerar var och när automatiska dörröppnare ska installeras. Exempel på miljöer där automatiska dörröppnare är obligatoriska inkluderar:

Vård- och omsorgslokaler
Sjukhus, äldreboenden och vårdcentraler måste uppfylla strikta tillgänglighetskrav för att möjliggöra snabb och säker passage för både vårdpersonal och patienter. Här krävs ofta dörrautomatik för att dörrarna ska vara tillgängliga även för rullstolsburna och personer med nedsatt rörlighet.

Offentliga byggnader
Byggnader som är tillgängliga för allmänheten, såsom bibliotek, museer, skolor och kommunhus, måste uppfylla tillgänglighetskrav. Detta innebär ofta automatiska dörrar som kan öppnas enkelt för personer med funktionsvariationer.

Flerbostadshus
Nyproducerade flerbostadshus med gemensamma ingångar ska vara tillgängliga och användbara för alla, vilket innebär att huvudentréer ofta förses med dörrautomatik.

Utrymningsvägar och brandskyddade miljöer
I utrymningsvägar är dörrautomatik vanligt, eftersom det underlättar snabb evakuering vid en nödsituation. Automatiska dörrar i dessa miljöer måste dock vara särskilt utformade för att klara brandkrav och andra säkerhetsföreskrifter.

Behöver ni installera dörrautomatik till er verksamhet? Vänd er då till CDVI.se för ett produktutbud som uppnår alla krav oavsett tillämpning.

inom vård och omsorg bör eller skall det alltid finnas fungerande dörrautomatik vilket underlättar något avsevärt för såväl patienter och boende som personal
Inom vård och omsorg bör, eller skall, det alltid finnas fungerande dörrautomatik, vilket underlättar något avsevärt för såväl patienter och boende som personal.

Vilka metoder för dörröppning finns?

Det finns flera tillvägagångsätt för att aktivera dörrautomatik, beroende på byggnadens behov och användargruppen ifråga:

Sensorstyrda dörrar
Dessa dörrar öppnas automatiskt när någon närmar sig, tack vare inbyggda rörelsesensorer, som exempelvis en sensorlist eller liten radar. De är vanligt förekommande i butiker, sjukhus och andra miljöer där många människor rör sig.

Knappsstyrda dörrar
Tryckknappar, eller mer korrekt armbågskontakter, används ofta i offentliga miljöer, såsom vårdcentraler och kontorsbyggnader, där det kan finnas ett behov av att kontrollera när dörren öppnas. Armbågskontakten (knappen) placeras ofta på en lättillgänglig höjd av 80-100 cm från marken eller golvet, vilket gör det enkelt för rullstolsburna att använda den.

Kodlås eller kortläsare
I säkerhetsklassade byggnader eller kontor kan dörrar automatiskt öppnas för auktoriserade användare genom kod eller passerkort. Detta system kombinerar både säkerhet och tillgänglighet. Här kan ni läsa mer om passersystem, även kallat passerkontroll eller passagesystem.

dörrautomatik kan innebär alltifrån sensorlister till armbågskontakter varav det här på bilden visas det sistnämnda som med ett enkelt tryck öppnar dörren
Dörrautomatik kan innebär alltifrån sensorlister till armbågskontakter, varav det här på bilden visas det sistnämnda som med ett enkelt tryck öppnar dörren.

Hur mycket ska dörren kunna öppnas?

Dörröppningens vinkel och höjd regleras ofta beroende på dörrens storlek och placering. För att säkerställa tillgänglighet kräver BBR att dörröppningen ska vara tillräckligt bred för rullstolar och andra hjälpmedel, vilket innebär en öppningsvinkel på minst 90 grader i de flesta fall. En smidig passage är viktig för att uppfylla tillgänglighetskraven, och öppningsvinkeln kan justeras i systemets inställningar beroende på dörrens typ och plats.

Hur länge måste dörren stå öppen innan den stängs?

Den tid en automatisk dörr förblir öppen, även kallad ”öppentid”, är viktig för att garantera säker och bekväm passage. Öppentiden är ofta programmerbar, men generellt bör dörren vara öppen så länge att en person hinner passera utan att behöva skynda sig. I miljöer som vårdcentraler och sjukhus kan denna tid vara längre än i till exempel kontorslokaler för att anpassas till personer med nedsatt rörlighet.

Vad händer om dörren stänger innan man passerat?

Moderna dörrautomatiksystem är utrustade med säkerhetsfunktioner som förhindrar att dörren stängs när en person fortfarande är i passagen. Detta sker genom användning av rörelse- eller närvarosensorer som känner av om något befinner sig i dörrens rörelseområde. Om sensorerna aktiveras, hålls dörren öppen tills passagen är fri. I särskilt säkerhetsklassade byggnader kan även redundanta sensorsystem användas för att säkerställa säker passage.

det är viktigt att dörrarna är tillräckligt breda och hålls öppna i god tid för att alla ska kunna och hinna passera
Det är viktigt att dörrarna är tillräckligt breda och hålls öppna i god tid för att alla ska kunna, och hinna, passera.

När krävs klämskydd till dörröppare?

Så kallade klämskydd är ett viktigt säkerhetskrav för de flesta automatiska dörrar, särskilt i byggnader med högt flöde av människor, såsom skolor, sjukhus och köpcentrum. Enligt EN 16005 är klämskydd obligatoriskt i alla automatiska dörrsystem som är tillgängliga för allmänheten. Klämskyddet förhindrar att fingrar och händer kläms när dörren stängs, och det är särskilt viktigt i miljöer med barn eller äldre personer.

Vilka övriga säkerhetsåtgärder finns inom dörrautomatik?

Utöver klämskydd och sensorer finns det flera säkerhetsåtgärder som används i moderna dörrautomatiksystem:

Fotocellsensorer
Dessa skapar en osynlig ”stråle” på dörrens öppningsområde, och om någon korsar denna stråle, håller dörren sig öppen tills området är fritt.

Tryckkänsliga lister
Monterade på dörrens kant, stannar dessa lister dörren om den stöter på motstånd.

Larm- och nödstopp
I vissa fall kan dörrautomatik kopplas till brandlarm och nödstopp, vilket innebär att dörrarna öppnas eller förblir öppna i en nödsituation för att underlätta evakuering.

Vilken lag, regel eller föreskrift hanterar detta område?

Krav och riktlinjer för dörrautomatik regleras av flera lagar och föreskrifter:

Boverkets byggregler (BBR)
Dessa regler innehåller specifika krav på tillgänglighet och säkerhet i byggnader. BBR fastslår när och var automatiska dörrar krävs för att uppfylla tillgänglighetskrav i offentliga miljöer och bostadsfastigheter.

EN 16005
Denna europastandard reglerar säkerhetskrav för dörrautomatik och inkluderar specifikationer för sensorer, öppnings- och stängningstider, samt klämskydd. Den är särskilt viktig för byggnader där dörrarna ska uppfylla krav på både säkerhet och tillgänglighet.

Arbetsmiljölagen
I arbetsmiljöer där dörrautomatik används för att underlätta passage och säkerhet för personal, ställs också krav på att arbetsmiljön ska vara säker och ergonomisk, vilket ofta innebär att dörrautomatik blir ett krav för att minska risken för skador.

Diskrimineringslagen
Byggnader som inte uppfyller tillgänglighetskrav riskerar att diskriminera personer med funktionsvariationer. Detta innebär att dörrautomatik kan bli en nödvändig anpassning för att följa lagen och skapa en inkluderande miljö för alla.

Vi sammanställer – När är det krav på dörrautomatik?

Dörrautomatik är inte bara en fråga om bekvämlighet utan också en central del av dagens tillgänglighets- och säkerhetsstandarder. För offentliga byggnader, vårdlokaler och bostadsfastigheter är det ofta ett lagkrav att installera automatiska dörröppnare för att säkerställa tillgänglighet och säker passage. Med avancerad sensorteknik, klämskydd och andra säkerhetsfunktioner bidrar dörrautomatik till en trygg och tillgänglig miljö. Både Boverkets byggregler och Europastandarden EN 16005 spelar en central roll för att reglera säkerheten och tillgängligheten i dessa system.

Automatiska dörrar har en omfattande teknisk infrastruktur och kan anpassas utifrån platsens specifika behov. Med ett korrekt implementerat dörrautomatiksystem kan fastighetsägare och verksamheter säkerställa att deras lokaler är tillgängliga och säkra för alla användare.